Välmående och effektivitet!

Hör de orden ihop? Många skulle nog säga att de står i motsats till varandra men de hör faktiskt ihop. Det gäller bara att ta dem i rätt ordning.

Om vi sätter effektivitet först, så kan vi lätt hamna i utbrändhet och ohälsa men om vi sätter välmående först, så bidrar det automatiskt till effektivitet.

Vad är då välmående?

Är det att alltid göra det vi tycker är ”roligt” eller att aldrig vara ledsen eller arg?

Nej, det är det inte. Du kan ha ett högt välmående och ändå göra saker som ”behöver” göras. Och att känna saker, som att bli ledsen och arg, är helt naturligt. Det är till och med viktigt. Om du inte kan känna ilska över orättvisor eller bli ledsen när du själv eller någon annan såras, så känner du ingen empati, och att ha hög empati hör definitivt ihop med högt välmående.


Välmående är att förstå och hitta de saker som gör ditt liv meningsfullt, där du lever för dig själv men också för andra. Det är att känna saker men hantera det på rätt sätt. Det är att vårda relationer, både till dem du har lätt och svårt för, det är att hitta saker du är bra på och få känna passion, att bara glömma allt annat för ett tag och njuta av det du håller på med.

Det är att känna tacksamhet, att förlåta och be om förlåtelse och att lösa upp konflikter. Det är att hitta en balans i att leva på ett sunt sätt, helt enkelt. Enkelt… ja, det är det kanske inte, men att sträva åt ett håll som gör ditt liv helt, ger dig större välmående.

Och vad händer då, när du går den vägen? När du för det mesta tar rätt beslut för ditt välmående? Jo, då blir du mer effektiv! Då har du både vilja och ork att göra det där lilla extra för någon annan. Det hänger ihop. När du hjälper den gamla damen hem med kassarna från affären och samtidigt får en go pratstund om livet så känner du ett högt välmående.

För det mesta får du då energi att göra mer hemma på kvällen än du hade gjort om du ensam stretat hem med dina kassar och klagat över hur mycket du har att göra. Välmående ger…!

Många av oss satsar på fysisk hälsa, och det är viktigt hur kroppen mår, men att satsa på välmående till sinnet är minst lika viktigt.

Så varmt välkommen till coaching, kurser eller bara komma förbi på en fika och en pratstund hos oss på Nelsonsgatan 1 i Borås för att hitta ditt välmående och din effektivitet!

Tintin